De eerste dag in Kolding

Weinig tijd gehad om iets nieuws up-te-loaden. Vanavond eindelijk een avondje niets dus lekker luieren. Ten eerste wil ik melden dat ik echt hééééeél blij ben dat ik deze opleiding ben gaan doen en aangenomen ben. Veel leraren hebben de ‘mobility path’ uitgelegd, dus verteld hoe het jaar gaat verlopen. Als ik dat hoorde denk ik echt: ”Wow, dit is gewoon echt een vette opleiding & goed georganiseerd”. Uit de 500 aanmeldingen is dit klasje gevormd. Ten tweede wordt dit waarschijnlijk best een lange blog aangezien we veel gedaan hebben. Zondag avond bij het eten met alle huisgenoten gegeten, je kan je hier niet echt eenzaam voelen aangezien er echt zoveel mensen zijn. Met eten ben je gauw weer een 2 uur verder.

Maandag 9:00: Vanaf mijn hotel/kamer is het maar 5 minuten lopen naar de ‘gloednieuwe’ universiteit. Met alle huisgenoten (16personen) liepen we naar de campus. Toen we in het lokaal aankwamen zaten daar alle andere klasgenoten al. Ja ja, wij wonen het dichtstbij en dan alsnog de laatste. Netjes aan iedereen voorgesteld, helaas ben ik de enige uit Nederland al wist ik dat er 1 jongen uit België kwam dus hoopte dat ik met hem Nederlands kon spreken. Dit bleek gelukkig ook het geval. Er komen o.a. mensen uit Griekenland, Thailand, Carribean, China, Vietnam, Italië, Rusland, Oekraïne, Macedonië, Argentinië, Iran, Hongarije, Bulgarije, Slovakije, Spanje en Duitsland (hier komen er 4 uit, dit is een uitzondering. Blijkbaar doet de opleiding maximaal 3 van elk land aannemen). Bij het voorstellen zei een Chinees “Wat ben jij mooi”. Zo schattig! Ik ben als meisje de enige blonde, wel is er nog 1 blonde jongen, de Belgische. Ook krijg ik vaak de vraag of dit mijn eigen haarkleur is? Aangezien dit in de andere landen niet normaal is. Op de universiteit zelf lopen wel enorm veel blonde meiden. Na een introductie van het comité hebben we een lesje gekregen hoe we kunnen inloggen op de website en dingen kunnen opzoeken. Erg leuk, we hebben ook een snelcursus Deense les gehad. Helaas vind ik dit totaal niet op Nederlands lijken. Op de opleiding kan je een gratis Deense Cursus nemen maar dit ga ik waarschijnlijk niet doen. Zodra ik in Ljubljana ben, ben ik waarschijnlijk alles weer vergeten ook is het niet echt een wereldtaal. Zodra we in Spanje zijn ga ik zeker een taalcursus volgen. Vast en zeker pik ik hier iets van de taal op. Ook hebben we een rondleiding door het gebouw gekregen en is hier een foto gemaakt. (De foto’s komen nog) Verder hebben we introductie gekregen om via de school een sport te doen: Zumba, Badminton, Voetbal of Handbal. Liefst wil ik goedkoop Zumba doen :).

Na school (erg korte dagen) rond 1 uur zijn we met een paar huisgenoten naar de Haven gegaan. Een mooi uitzicht! Tot nu toe hebben we prachtige dagen hier gehad. Toen we om 6 uur terug kwamen hadden we een gesprek met onze lieve huisbaas. Paar regels besproken, o.a brandveiligheid etc..

Helaas slecht nieuws: Als mensen komen logeren moeten ze 100k betalen per nacht, dit is zo’n 15 euro. Normaal is een hotelkamer hier 400k. Ook vervalt helaas de nachttrein waarmee ik op de heenweg voor 29 euro ben gegaan. Het goede nieuws: is dat er binnen een maand een dakterras met bar en mooi uitzicht op de stad komt. Ook vond de huisbaas borg erg overdreven dus heeft hij gezegd dat we de laatste twee maanden geen huur hoeven te betalen dit als verrekening van de borg. Verder hebben we echt een geweldig rooster. Dit ben ik echt niet gewend!

Maandag: 9.15 – 12:00, Dinsdag: 13.30 – 15:15, Woensdag: 11:15 -14:15, Donderdag: 9.15 – 12:00, Vrijdag: VRIJ

Wat me erg opviel deze paar dagen: Alle cultuurverschillen. Ik scheur niet bewust een peperkoek open die ik nog in Berlijn gekocht had zegt een Spanjaard: “Ooooh, mag ik een stukje?” Vonden ze helemaal speciaal en begonnen ze over stroopwafels te praten. Verder moest ik echt deze dagen 100039303030 x uitleggen hoe het kan dat ik zo jong ben en nu al een Master doe. Natuurlijk ben ik de “jongste”. Ook heeft iedereen zijn eigen producten bij. Hagelslag van mij vinden ze fascinerend, een Chinees had lekkere typische thee bij en een Duitser had speciaal Duits bier mee. Het is grappig om te zien dat bijvoorbeeld iemand uit Macedonië het helemaal geweldig vindt als er een eikel op de grond ligt of als er iemand op een ligfiets voorbij komt, terwijl dit voor mij niet heel bijzonder is. Het leven is hier eigenlijk exact hetzelfde als gewoon in Nederland dus ik voel me best thuis.

Mijn locatie .