2e week met extra informatie

Afgelopen weekend lekker rustig gehouden. Zaterdag lui filmpje gekeken en met Adam geskypd. Zondag 8 februari was het een nationale cultuur feestdag en zouden alle museums gratis moeten zijn. Afgesproken met een paar klasgenoten om 13:00 voor een museum, natuurlijk was iedereen weer wat te laat dus heb ik 45 min gewacht. Het museum waarvoor we stonden was helft van de prijs en alleen kinderen gingen naar binnen dus dit hebben we overgeslagen. We zijn met de klas toen naar het kasteel op de berg gegaan en hebben van het uitzicht genoten. Hierna geluncht in een Aziatisch restaurant en daarna wilde een paar nog naar Dahli exhibitie. Dat trok mij niet zo dus ben ik in m’n eentje nog naar een natural history museum gegaan, met dieren etc.. Ook niet leuk dus na 15 min naar huis gegaan.

Ik merk dat ik altijd in het begin van m’n nieuwe semester altijd veel te vertellen heb omdat ik dan veel dingen uit wil leggen. Word vanzelf wel weer minder :) . Maandag de 9de is eerste officiële schoolweek al was die dag nog een introductie. Hier hebben we een beetje uitleg gekregen over het eerste vak wat we gaan krijgen en morgen dus mee beginnen. Hier in Slovenië hebben we 5 vakken maar we richten ons telkens op maar één. Dus vanaf 10.02.2015 tot 20.02.2015 hebben we het eerste vak (Environmental Economics in Tourism). Zoals je kunt zien is dat dus maar 10 dagen. Het is 10 dagen even hard werken en opdrachten maken, dan een weekje vrij om te leren en het examen is dan op 27.02.2015. Helaas is in deze week van het examen ook de algemene introductie week van de nieuwe lichting studenten. Onze opleiding is namelijk een uitzondering, we worden wat  ‘anders’ behandeld want normale studenten hebben nu nog examens. Hun semester begint dus later als dat van ons. Word even kijken hoe ik me tijd ga verdelen in feestjes en leren want ik wil liefst geen herkansingen. Na het examen dus op 27.02.2015 hebben we weer een week vrij voordat het nieuwe vak begint en zo gaat het dan weer telkens opnieuw al is één vak maar 7 dagen i.p.v 10. Het is dus kort maar krachtig en actief, ik denk daarom dat de tijd erg snel gaat. Na het tweede vak/examen is het alweer paasvakantie (eind maart/april). Na het 4e vak is de ITHAS (vertel ik dadelijk meer over). Vrijblijvend kon je om 16:00 nog naar de Slovenian Language klas gaan. Bijna niemand ging maar ik heb het nog wel gevolgd want ik vind het wel leuk om de basis een beetje te leren. “Stara sem dvajset let (Ik ben twintig jaar oud). Moj poklic je študent (mijn beroep is student). Hvala (dankje)”.

Na het 4e vak het examen hebben we dus weer vakantie. In deze vakantie word door school de ITHAS georganiseerd (10.5.2015.-17.5-2015). Dit is 7 dagen lang varen op een boot langs de kust in Kroatië en een dagje naar Venetië. Ze willen ons de omgeving als een toerist laten zien en ook in een academische manier. Al heb ik de vorige generatie EMTM gesproken en is het meer een vakantie dan echt leren. Op de boot als je bijvoorbeeld 4 uur aan het varen bent krijg je toerisme workshops etc… het enige waar ik niet op hoop is dat ik zeeziek word. Na deze week nog één vak en dan begin juni zit m’n semester er al weer op als ik geen herkansingen heb. Denk dat het echt heel snel zal gaan. Zie de route die we gaan varen:

Rijeka - Malinska - Rab - Mali Losinj - Pula - Venice - Rovinj - Rabac - Opatija - Rijeka

Rijeka – Malinska – Rab – Mali Losinj – Pula – Venice – Rovinj – Rabac – Opatija – Rijeka

Op 10/02/2015 om 9:00 eerste echte les. Echt veel interessanter al als dat we in Denemarken hadden. Gewoon een informatieve les over klimaat verandering. Je hebt voor dit eerste vak 10 opdrachten die je moet maken, (en er zijn 10 dagen les) dat betekend elke dag dus een huiswerk opdracht, tenzij de lerares de opdracht in de klas uitdeelt. Voor elke opdracht kan je maximaal 5 punten halen (50 punten totaal). Dan heb je  nog het eind- examen waarvoor je ook 50 punten kunt halen. 50+50=100 dus dat is dan een 10. Er is ook een extra assignment voor iedereen waardoor je een hoger punt kunt halen. Een daarvan is een debat waarvoor ik me vrijwillig heb opgegeven. Er zijn een paar voor Global Warming door C02 en een paar tegen. Ik ben er tegen ,dus ik geloof niet dat C02  de global warming veroorzaakt maar juist de zon. Eigenlijk hebben we les tot 14:30 maar er kwam vandaag al een belangrijke persoon uit Slovenië om ons les te geven. Ze is een Nobel Peace Prize holder. Dus net zoals “Al Gore” van Amerika maar dan voor Slovenië. Ze praatte echt enorm lang, wel interessant maar toen was het dus al 16:15. Hierna gelijk met mijn groepje die tegen Global warming is in hun Dorm de film gekeken die erbij hoort, zodat we de dag erna de presentatie kunnen maken na de les zodat we donderdag hierover kunnen debatteren. Heb ik hopelijk mooi mijn extra punten al gescoord :) . Ze hebben voor mij gezond gekookt na de film was afgelopen, was gezellig. Ik had het wel echt leuk gevonden om in de Dorms te wonen… al die mensen die samen zijn telkens maar goed. Deze dag wel ontzettend leuk nieuws gehoord en daarvoor heb ik de prive kamer gehuurd: MAMA en DENISE komen begin April langs. Zo leuk!!! Dus Els komt morgen langs, wordt gezellig. Adam komt waarschijnlijk als het lukt met stage in Maart en dan komt de familie en dan is het even focus weer echt op school en dan komt het zeilen alweer. Time will fly! :D (Beter als vervelen).

Btw, de presentatie is goed gegaan vandaag. Het was even stressen omdat ik maandag best veel huiswerk opdrachten heb maar wilde er niet te veel aan werken omdat Els kom dus heb goed voor uitgewerkt. Verder is hier echt goedkoop voor studenten. Bij een zaakje kun je voor 0.50 cent tussen 8 uur sochtends en 8 uur savonds kiezen tussen avondkaart (pizza met de rest) of lunchkaart. Het zijn lekkere warme broodjes, best groot met de keus tussen salade/yoghurt/chocolademelk en als nagerecht toetje of fruit. Dit is voordeliger om te lunchen als dat ik telkens brood moet halen. Dit is tot nu toe het goedkoopste wat ik gevonden heb. In de school zelf heb je een MEGA menu voor 2.60 euro. Voor wat je krijgt is het wel goedkoop, maar als je toch 2.60 x 5 x 4 doet wordt het toch wel veel.

xxxx

Mijn locatie .

3 reacties op “2e week met extra informatie

  1. Hoi Deborah, lijkt me toch heel anders dan Denemarken, maar wel heel leuk. Ze houden je wel goed bezig, zelfs in de vakantie. Maar allemaal wel heel interessant en educatief, gevarieerd. Ik denk dat je Venetië heel mooi zult vinden. En ja, ik wist dat mama samen met Denise zou komen, zou eigenlijk surprise zijn, maar volgens mij weet iedereen het, haha. Heel veel plezier meisje en genieten want vliegt voorbij, XXX astrid

Reacties zijn gesloten.