Aangekomen in Ljubljana

Dag 1. Zondag ochtend om 5:00 uur vertrokken met mama naar Brussel Charleroi. Toen we op het vliegveld aankwamen om 7:00 stond er dat het vliegtuig maar liefst 1.5 uur vertraging had, dus i.p.v. 9:14 werd het 10:30/10:45.  Dat was jammer, gelukkig toen ik door de controle ging en naar de gate bleek dat het vliegtuig toch gewoon optijd vertrok. Na een vlucht van 1 uur en 20 minuten ben ik geland in Ljubljana om kwart voor 11. Mijn shuttle busje dat me recht voor mijn huis af zou zetten zou der pas om kwart voor 12 zijn maar toen ik naar buiten liep stond het busje en de chauffeur er al. Dus 3 kwartier eerder gearriveerd bij mijn huis (half 12). Het enige nadeel was dat ik tegen mijn huisbaas gezegd had (voor de sleutel) dat ik er om kwart over 12 pas was. Dus heb ik nog eventjes buiten gewacht. Toen mijn huisbaas aankwam heeft ze me het huisje laten zien en de sleutels afgegeven. Het is een heel mooi, netjes huis. Prima badkamers en fijne keuken. Hier ontmoette ik toen ook mijn huisgenoten. Er is 1 Zuid-Afrikaans meisje, mijn indruk hiervan is dat ze een loner is en vaak alleen op haar kamer zit, ook begon ze gelijk over de huisregels en schoonmaken etc.. Dan is er een Ukrains meisje die hier blijkbaar fulltime werkt. Dus, echt al een volwassenen leven. Dan is er een Chinees, en tja.. je weet over het algemeen wel hoe die zijn, vaak erg opzich zelf. Hij vertrekt over een week alweer uit huis. Wel zijn ze allemaal aardig! Gelukkig is er een Duitser die wel nog best relax is, hem heb ik pas later ontmoet. Hij vroeg gelijk of ik de dag erna wat wilde drinken met zijn klasgenoten.Toen ik uitgepakt had was het zo’n 14:00 uur. Ik wilde wel weten hoe ik naar school moest lopen en wilde graag het centrum zien. Aangezien al mijn klasgenoten langzaam arriveren wilde ik iemand zien die al veel van Ljubljana weet. Onze scholen hebben ons gekoppeld aan een buddy, iemand die daar woont. Deze jongen heb ik gecontacteerd en kwam me ophalen. Samen naar het centrum gelopen, heeft hij me bepaalde plekken laten zien. Ook zijn we al in het kasteel geweest midden op de heuvel. Wat een enorm mooie stad!! Super!! :) Het enige is, Nederlanders mogen echt niet meer zeiken over het weer. Nondeju wat sneeuwt het toch hard hier. Op het laatst hebben we ergens nog wat warme chocomelk gedronken, kwamen daar in eens 2 jongens uit mijn klas binnengelopen. Bleek dat er in het café meerdere klasgenoten zaten. Even geknuffeld en hoi gezegd, maar ben wel weer doorgelopen aangezien ik me buddy niet wilde dumpen natuurlijk. De chocolademelk was zo ontzettend machtig, totaal anders dan ik gewend ben in Nederland. Toen zijn we naar zijn huis (de campus Dorms) gelopen over de grote weg (oma en opa: Dunajska cesta, 3 km) hier heb ik echt een mega blaar gekregen die nu nog niet weg is. Mijn schoenen zijn niet waterdicht dus de hele tijd met natte sokken gelopen.Bij hem wat thee gedronken en zijn vrienden leren kennen. In de avond niet meer gegeten want zat vol door de chocomelk. Uitendelijk ben ik naar huis gelopen en heb ik een beetje berichtjes van iedereen geantwoord met muziek op, kwam mijn huisgenoot (zuid afrikaanse) om 21:15 al aankloppen of ik wat zachter wilde doen. OMG!! ik had de muziek al halverwege staan. Toen dit gebeurde was ik wel een beetje verdrietig, ik heb het idee dat het echt stille/rustige mensen zijn. Hoe kan ik hier nu mijn vrienden relax ontvangen? een voordeel is wel. Ik slaap wel heerlijk :D .

Dag 2, maandag. Het is super onduidelijk wat we nu precies moeten doen. Ik dacht, laat ik maar gewoon in de ochtend naar school lopen. Kwam ik daar aan, GEEN IDEE waar ik naar toe moest. Gelukkig was er Wi-fi en kwam een klasgenootje me ophalen. Zij bracht me naar de lerares die het informatie pakket uitreikte. We moesten in deze dagen 3 dingen regelen. 1-student coupons, 2- residence permit, 3- Urbana card. Eten word hier gesubsidieerd door de overheid, als je zegt dat je een student bent kan je enorm veel korting krijgen. Het systeem werkt via je telefoon. Dit moesten we ergens in het centrum regelen. Hier hebben we een mega lunch (kunt zeggen Dinner) voor 1.50 euro gehad. Daarna ben ik meteen doorgegaan naar de Urbana card bedrijf. Dit is eigenlijk precies een OV-chip kaart. Hier werken ze niet met geld in de bus. Voor 20 euro per maand kan je onbeperkt reizen. Als je daar te weinig gebruik van maakt kun je ook een ander bedrag overmaken en dan gaat er gewoon per rit geld vanaf. Nu met de sneeuw gebruik ik de onbeperkte kaart. In Ljubljana kan je ook voor 3 euro per jaar de stadsfietsen gebruiken. Ik denk dat ik dat ga doen zodra het mooier weer word i.p.v. een fiets kopen. In de avond terug naar huis gegaan, een soepje gegeten. Toen begonnen mijn klasgenoten een beetje te appen van zullen we iets gaan doen. Ik zou sowieso naar de stad gaan omdat ik mijn huisgenoot dat beloofd heb. Ik had gehoopt iedereen te zien maar helaas zonder internet/wifi is het echt moeilijk om af te spreken in een nieuwe stad. Helaas niemand dus gezien, op mijn huisgenoot en zijn vrienden na in een kroeg. Hier heb ik wijntjes gedronken voor 1.40 Ha. Ha. Om 24:00 wilde me huisgenoot gaan. Ik wilde niet alleen achterblijven dus ben ik met hem in een taxi terug gegaan (heel goedkoop).

Dag 3. Een beetje uitgeslapen. Het enige wat ik nu nog moest doen was aanvraag voor de residence permit. Eerst even naar school gelopen om te kijken of misschien iemand mee wilde. Sommige moesten nog op weg voor de studenten coupons etc.. daar had ik geen zin in om weer mee naar toe te gaan. Dus ben ik in me eentje op weg gegaan naar Ministry of Foreign people, voor de residence permit aan te vragen. Het is echt lastig zonder internet om dingen te vinden. Gelukkig wel het een en ander opgezocht van te voren en de mensen zijn hulpzaam. In de bus is het zo irritant, je weet niet welke halte je bent. Het staat nergens in de bus en ze roepen het ook niet om. Ontzettend irritant! Weer me voeten helemaal ondergesneeuwd toen ik een beetje zoekend naar het bedrijf was. Ik was hier om half 3. Op de terugweg met de bus begon de spits. Ook zijn ze op de hoofdweg bezig met opgravingen waardoor dit helemaal is afgesloten. Of te wel, de stad staat helemaaaaaaal dicht tijdens de spits. Het heeft me voor max 4 km met de bus zo’n 1 uur en 15 min geduurd. Ik wilde alleen niet uitstappen i.v.m. me koude voeten. Dus toen was ik pas om half 6 echt thuis. In de avond ben ik naar de dorms (richting school 1.1 km) gelopen om mijn klasgenoten eindelijk te zien. Wat was dit fijn :D !! Lekker naar een barretje gegaan op het schoolterrein en hebben we wat gedronken met z’n alle. Voor 0.90 cent een glas wijn Ha. Ha (+ water). In de dorms was er ook een feestje, maar ze rookte daar en het was veel te krap. Daar had ik geen zin in dus ben toch naar huis gelopen.

Dag 4: Vandaag wil ik naar een groot winkelcentrum met de bus. Ik ga opzoek naar regenlaarzen of snowboots goedkoop dat ik even fijn door de sneeuw kan gaan lopen. Ook eventjes rondneuzen voor een slaapzak voor mij en Adam. Die blijken hier goedkoper te zijn. Verder in de avond heb ik weer gepland om naar de dorms te gaan om wat te drinken. Dit keer met mijn buddy! :). Donderdag is als het goed is, nog niets over gehoord, de eerste intro dag. Een sloveense language les. Ben benieuwd!! (Ik vind het iedergeval heel lastig, ook in de supermarkt).

Xxxxxx

Mijn locatie .

4 reacties op “Aangekomen in Ljubljana

 1. Hey Debje! Wat leuk om je verhalen weer te lezen!! Grappig om je foto te zien voor het stadhuis op de 3 bruggen, heel herkenbaar!! Nu nog erg koud maar volgens mij begint het voorjaar daar wel weer eerder dan hier.
  Veel plezier en succes daar! xxx

  • Haa, dankje!!
   Wel veel gebeurd haha deze dagen. Ja het centrum is wel echt heel mooi.
   Helaas heb ik nu net sneeuwboots gekocht als er nu geen sneeuw meer ligt hahahahahah. Hopelijk toch nog even sneeuw zodat ik ze goed kan gebruiken.
   Xxxxx

 2. Al veel beleefd in je 1e vier dagen. Dat beloofd wat voor de rest van je half jaar. Oh ja, wat betreft je huisgenoot, samen leven, betekent samen rekening houden met….Dat betekent dat zij ook rekening moet houden met wat jij wil of vindt. Moet niet van 1 kant komen, maar daar kom jij wel uit. Succes.

  • Ja inderdaad, gelukkig de rest van de week nog niet echt iets negatiefs meegemaakt. Anders zou ik er wel wat van zeggen. Gelukkig als Els komt is ze dat weekend in Praag. Dus mijn gedeelte van huis is even onbewoonbaar ghehe en kan ik wat meer lawaai maken :)

   xxxx

Reacties zijn gesloten.