Andorra & more

Ten eerste, gelukkig bleek het weer erg mee te vallen en was het soms met mijn winterjas veel te warm. Maar in de ochtend en in de avond was het dan wel weer erg frisjes.  De hele week, op de laatste dag na hebben we strak blauwe lucht gehad. Het was interessant, maar toch vind ik deze omgeving en steden mij niet boeien. Elke dag wilde ik weer naar mooie Girona.

De plekken die we bezocht hebben: 1ste dag, om 6:30 vertrokken.

 • De stad Bellver de Cerdanya – Hier hebben we een rondleiding gehad. Een ouderwets dorpje maar verder niet heel bijzonder.
 • Het mini lelijk dorpje Pont de Bar – Hier was één mini museum over wijn
 • Het mini dorpje Bar – Hier hebben we een kaas fabriekje bezocht, inclusief de geiten. Het leek op een ghosttown, had wel iets.
 • Het dorpje Querforadat à gewandeld naar Cava (een dorpje van welgeteld twee huizen). Deze wandeling was zwaar, maar wel mooi uitzicht en lekker weer. Toen we om 18:00 klaar waren met wandelen dachten we: “Yes, we hebben alles gehad vandaag”.. maar nee.
 • Fabriek in Arseguel – Hier hebben we een 200 jarige wol-fabriekje bezocht. Dit vond ik heel interessant. Ik vraag me af hoe tegenwoordig dan wol gemaakt wordt. Eindelijk heb ik nu ook gezien hoe een spinnenwiel werkt.
 • Hierna zijn we naar de stad La Seu d’Urgell gereden waar we sliepen. Best laat op de avond zijn we uit eten gegaan bij een durum zaak. Echt enorm lang geleden.

2de dag

 • Het dorpje Anserall – Hier hebben we een klooster bezocht, hier was echt niets te zien maar wel van het zonnetje genoten.
 • De stad La Seu d’Urgell – een van de grotere steden, net voor het land Andorra. Hier hebben we in de ochtend een goede presentatie gehad over toerisme management en daarna een rondleiding van 5 uur gehad door de stad. O.a. een oude toren, de Kathedraal, kayak en raft waterpark in de stad en kaas museum gezien. In de avond zouden we met de hele klas uit eten gaan maar we hebben het restaurant nooit gehaald. We zijn gezellig in de hotel kamer gaan drinken J.

3e dag

 • Het dorpje Os de Civis – echt een enorm oud stadje, heel middeleeuws. Het is in Spanje maar de enige manier hoe je er kan komen is via Andorra. Ik vond dit wel mooi en apart om te zien.
 • De stad Andorra la Vella – In de ochtend rondleiding gehad en nog naar het parlement geweest. Tussen de stad in zijn alleen maar bergen (vallei). De stad is OK. Goed om een keertje gezien te hebben maar niet bijzonder.
 • Het kut dorpje Pal – Ultieme moment om na weinig slaap tijdens de saaie (Spaanse) presentatie in slaap te vallen en daarna 3 uur lang te spenderen in het saaiste kerkje ever.
 • Na dit dorpje naar Andorra gegaan tot 20:00 om even te shoppen. Van mij had dit niet perse gehoeven en toen zijn we door gereden naar Pas de la Casa waar ons hotel was. Op deze dag hadden Adam en ik onze jubileum. Alweer zes jaar samen, dus doodmoe in de avond heb ik nog even wat leuks met mijn klasgenoten gemaakt.

 4e dag

 • Wintersport dorpje hoog in Andorra: Pas de la Casa – In de ochtend bij een toerisme bureau wat informatie gekregen, ik merk dat ik deze kleine dorpjes allemaal zo oninteressant vond. Hierna nog even wat vrije tijd gekregen om rond te lopen.
 • In de middag zijn we terug naar La Seu d’Urgelle geweest. Hier is namelijk 1x per jaar een grote markt in heel de stad. Ook was er een kaasbeurs (jaja, ik haat kaas maar heb mezelf toch gedwongen om het te proberen dit keer). We hebben de markt gewandeld en gerelaxt. Valeria had wel iets verkeerds gegeten want ze werd net na de markt ziek. Dat wel rot voor haar, maar vond het ook eng aangezien we nog in de auto zaten om naar Frankrijk te rijden.
 • Fort Mont Louis – een uur te laat aangekomen omdat we vaak moesten stoppen voor Valeria. In Mont Louis was een groot fort, maar hier zijn we maar 20 minuten geweest.
 • Het hotel L’Orri de Planes, dit was een eco-lodge. Dit houdt in een hotel die bezig houdt met duurzaamheid. Dit was zo interessant en leerzaam. Klonk best fijn op deze manier je eigen hotel hebben. In de avond hebben we met de hele klas een 4 gangen menu gegeten met biologische producten. Het was heerlijk! Heb me ontzettend volgepropt. J

5de dag (last day)

 • De stad Puigcerda – gewoon weer een stad met een rondleiding. Zoals ik al zei, vond het allemaal niet zo bijzonder en heb er dus weinig over te zeggen.
 • Het mini dorpje Llivia – Dit is een stuk Spaans gebied in Spanje. Dit vond ik ook heel saai. De gids sprak alleen maar Spaans dus dan moet mijn leraar vertalen. Heel saai om naar te luisteren. Ook hier weer moesten we een uur de berg op lopen om een kasteeltje (uhum.. paar stenen op elkaar gestapeld) te zien. Hierna hebben we wel echt een heerlijke 3-gangen lunch gehad als afsluiter. Toen zijn we op zondagavond weer naar het mooie Girona gereden.

Al met al, we hebben echt ontiegelijk veel kleine dorpjes gezien. Het zijn van die plekken die ik in Nederland ook niet zou bezoeken. Ook kan ik voor nu echt geen bergen meer zien, al dat klimmen pff. Wel op de fieldtrip paar leuke momenten gehad. Ik ben erachter gekomen dat mijn klasgenoten mijn lach heel leuk vinden. Telkens als ik lach, moeten andere ook lachen. Verder zat er een Chinees in de fieldtrip en ik merkte gewoon dat ze ongelofelijk klunzig was. Per dag viel ze twee keer op haar kont, ze struikelde, viel in het water of ze viel tegen de kast in het hotel aan. Echt apart! (maar wel grappig).

Nu had ik deze week alle dagen vrij. Dinsdag ochtend moesten we een uurtje even naar school om met de leraar over de field trip te praten. Verder best weinig gedaan maar in de avond heb ik met klasgenoten Shisha gedaan en wat gedronken. Woensdag avond heb ik met mijn groepje van Andorra nog onze fieldtrip besproken en daarna met een paar Erasmus mensen heerlijk gegeten. Samir, (de jongen die ons ook naar Llorret bracht) had zalm met salade en gepofte aardappel gemaakt. Vandaag heb ik een beetje gestudeerd omdat ik morgen het examen heb. 15 minuten praten over de reis Andorra… komt goed. Daarna hoop ik dat ik morgen middag eindelijk mijn skype gesprek heb voor mijn stage en dan in de avond begint het 10 DAAGSE FESTIVAL IN GIRONA. (Btw, maandag heb ik sollicitatiegesprek voor Utrecht Toerisme). De avond staat gepland om lekker te feesten met mijn klas. Elke dag zijn er activiteiten georganiseerd voor dit 10-daagse festival. In het park is er een kermis, er worden concerten gegeven, overal zijn er winkeltjes open en veel straat parades. Volgende week is er dan weer een mensen toren (human towers, ze gaan de kathedraal beklimmen) en vuurwerk. Els komt precies op de beste tijd! :D.

xxx

 

 

Mijn locatie .